default-logo

Tel: 08-390099
18
OKT
2016

Så återanvänds förskolans 76 moduler

Posted By :
Comments : Off
Flyttfåglar i Årstaberg när förskolan flyttas till nya adresser1-1210

När förskolan hade flyttat ut, fanns några ungar kvar som inte var riktigt redo ännu. Så med extra hänsyn till denna lilla familj började nedmonteringen av modulerna som skulle flyttas till nya lokaler. Se mer i filmen nedan.

En lokal plockas ned och flyttas, tre nya växer upp

Idén med moduler från PCS är ju att lösa ett tillfälligt lokalbehov för att sedan, när lokalen inte längre behövs, flyttas till en ny plats. Men vad händer egentligen när en stor förskola ska monteras ned och vart ta den vägen?

Ett aktuellt exempel är Årstabergs förskola. När hyresperioden för Årstabergs tillfälliga förskola var slut, flyttades de 76 modulerna och återanvänds idag till tre nya lokaler från norra till södra Sverige. Filmen här intill ger en bild av hur en nedmonteringen går till, marken återställs och nya lokaler skapas för nya verksamheter, på andra orter.

Årstabergs förskola byggdes upp i flera etapper. Först med en envåningsbyggnad, sedan ytterligare en mindre och därefter en andra våning på de båda byggnaderna, kompletterat med specialmoduler som rymde modernt tillagningskök och rejäla personalutrymmen. För en stadsdel som växer kraftigt har förskolan fungerat utmärkt som tillfällig förskola, tills dess stadsdelen hade hunnit skapa andra permanenta förskolelösningar. De senaste åren har ca 300 barn gått på 14 förskoleavdelningar, i lokaler på totalt 2.181 kvadratmeter.

Plockar bort och återställer

När förskolan stängdes och avvecklades våren/sommaren 2016 ingick det i PCS Modulsystems uppdrag att plocka bort alla moduler och återställa marken där förskolan har stått. Och därefter se till att de olika modulerna återanvänds och löser andra tillfälliga lokalproblem på nya platser.

- Vi bygger våra moduler med så hög kvalitet att de klarar i princip att flyttas hur många gånger som helst och har en livstid på minst 25-30 år. Men vid varje flytt får vi ofta göra ett visst rekonditioneringsarbete som målning, nya mattor mm. Finns särskilda behov får vi också göra större anpassningsarbeten med modulerna så att de ska passa för den nya verksamhet lokalen ska användas till, säger Per-Olof Ekberg på PCS Modulsystem.

Till Upplands-Väsby, Örnsköldsvik och Lilla Edet

De 76 modulerna från Årstaberg som nu har flyttats används idag på följande sätt:

  • Till Upplands-Väsby, bara några mil norr om Stockholm, sändes dels de åtta specialbyggda storköksmodulerna, dels ytterligare 52 PCS Classicmoduler. Till beställaren Upplands-Väsby kommun, har modulerna använts under sommaren 2016 för att etablera den nu öppnade Berga förskola. Se mer här >>
  • Långt norrut, och då mer exakt till Sundsskolan i Örnsköldsvik, transporterades åtta moduler. Där kunde en paviljong som rymmer två förskoleavdelningar byggas upp på försommaren. Se mer här >>
  • De sista åtta modulerna sändes söderut och nyttjas när nu Lilla Edets kommun under hösten bygger ut den förskola i Lödöse som PCS Modulsystem etablerade med en första etapp i vintras. Se mer här >>

Förskolan plockas ned, 76 moduler flyttas och tre nya tillfälliga lokaler skapas från norr till söder. Se mer i filmen.

Förskolan plockas ned, 76 moduler flyttas och tre nya tillfälliga lokaler skapas från norr till söder. Se mer i filmen.

  • Är du intresserad av det här projektet?

    Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt

med oss på PCS, klicka då här: DIREKTKONTAKT

About the Author