default-logo

Tel: 08-390099
03
JUN
2016

”Räcker att visa gubbarna att jag har koll”

Posted By :
Comments : Off

Sandra Lindroos är ny på PCS Modulsystem. Hennes roll är att vara ute på byggplatserna och ha koll på läget när modulerna byggs samman och lokalerna färdigställs.

Sandra Lindroos är ny på PCS Modulsystem. Hennes roll är att vara ute på byggplatserna och ha koll på läget när modulerna byggs samman och lokalerna färdigställs.

Sandra Lindroos vet vad som krävs som ny tjej

– Jag är van att vara ensam tjej bland killar och gubbar ute på arbetsplatsen. Jag vet vad som gäller.

Sandra Lindroos är ny på PCS Modulsystem. Hennes roll är att vara ute på byggplatserna och ha koll på läget när modulerna byggs samman och lokalerna färdigställs.

– Jag gillar det. Jag trivs med det praktiska arbetet. Det känns skönt att vara tillbaka ute på byggena efter några år med mer kontorsarbete och administration, säger Sandra.

Tuff start i snickarskolan

Sandra har tre års erfarenhet som snickare på byggen. Hon pluggade till snickare i hemlandet Finland.

– De första tre månaderna på den snickarskolan är nog det värsta jag varit med om. Killarna körde verkligen hårt med mig som ensam tjej. Men det var också då jag lärde mig att inte ta åt mig. Numer tänker jag inte på om jag är ensam tjej bland 50 byggjobbare, förutom att visa direkt att jag har koll, säger Sandra.

Köpte in konsulter

Och koll ser Sandra ständigt till att hon har. Efter tre års arbete som snickare valde Sandra att plugga vidare, och utbildade sig på Nackademien till byggnadsingenjör med inriktning planering och logistik. Efter det blev det påbyggnadskurser i entreprenadjuridik och arbetsmiljö. Första jobbet efter den utbildningen var på Funktionskompaniet.

– Där hade jag en annan roll i byggprocessen. Vi köpte in konsulter för beställarens räkning. Höll sedan reda på kostnader, rapporterade och såg till att de hade det de behövde, berättar Sandra.

Längtat till byggmiljön

Sandras nya arbetsuppgift på PCS Modulsystem är lite av en utveckling av hennes tidigare jobberfarenheter. Här kommer hon vara på byggplatsen, men mer ha en övervakande roll och hålla i hela byggprojektet tills det är besiktigat och inflyttningsklart.

– Jag har längtat tillbaka till byggplatsmiljön, att arbeta mer praktiskt. Så det jag helst vill göra, det är precis det jag gör just nu på PCS. Här ska jag se till att allt fungerar, förebygga att problem uppstår som stoppar upp etableringen och se till att alla trivs. Jag ser fram emot att utvecklas i denna nya uppgift och mer och mer ta större eget ansvar i projekten, säger Sandra.

Ökad kontroll

Kraven ökar hela tiden på kontroll av personal och säkerhet på byggarbetsplatserna och eftersom  PCS är certifierade enligt BF9K ingår en hel del som rör kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Som till exempel att tala om för den skrivande och fotograferande individ som gör denna artikel att det minsann inte går för sig att vara på arbetsplatsen utan skyddskläder.

– Det är intressant att lära sig det här med moduler och flyttbara konstruktioner. Det är helt nytt för mig. Tidigare har jag varit van vid de olika stegen i vanliga platsbyggen – stomme, tak, tät utsida, golv, innerväggar, isolering etc. Här kommer istället moduler med egna bärande konstruktioner som färdiga enheter till byggplatsen, säger Sandra och fortsätter:

– Är det som då som nuvarande projektet i Upplands-Väsby där vi återanvänder gamla moduler, så sker många olika jobb samtidigt på plats. På en ska vi byta tak. Nästa bara måla. Den tredje bygga trapphus i. Den fjärde ska bli våtrum. Många olika aktiviteter sker samtidigt. Här blir det ännu viktigare med noggrann tidplan, då har man också ökad möjlighet att styra hantverkarna mellan olika jobb, säger Sandra.

Helt klart finne

Sandra kom från Finland till Sverige för knappt sex år sedan. På frågan om hon i första hand är finne eller svensk så råder inga tvivel:

- Jag är absolut mer finne än svensk.

Och på tal om hennes stora intresse för sporter som ishockey och fotboll så är favoritlaget självklart:

– TPS!

Hmm. Inte lika glasklart för alla svenskar, men självklart menar Sandra storlaget från Åbo. Men sedan kryper det fram att det finns ett lag även i Sverige – AIK.

Hälsa och träning

Annars gillar Sandra sådant som påverkar hälsan.

– Jag tränar gärna. Spinning, promenader, gym och annat. Är också intresserad av kostrådgivning och att finna bra produkter för kropp och hud.

Sandra funderar lite, lägger sedan till:

– Och så gillar jag att basta.

Självklart. Finne i första hand. Därmed basta.

Förskola på hela 1700 kvm etableras med moduler i Upplands-Väsby av PCS Modulsystem

Se mer om den stora etableringen av 1700 kvm stor förskola i Upplands-Väsby. Klicka på bilden >>

BergaFörskolaUpplands-Väsby

About the Author